Mik a leggyakoribb témák a fizika érettségin?



 A fizika érettségi vizsga egy olyan választható természettudományos vizsga, melyet mindenkinek ismernie kell, aki azon gondolkodik, hogy érettségi vizsgát tegyen. Évről évre sok érettségiző van például kémiából vagy informatikából, azonban a legtöbb ember választható tantárgyként a fizikát jelöli meg, ha természettudományos tárgyból kíván vizsgát tenni. Ennek az az oka, hogy a legjobban hasznosítható tudást ez a vizsga nyújtja a későbbiekben mindenkinek, aki tanulni szeretne. De mégis miképpen kell a fizika érettségire felkészülni? Mi a siker titka? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi a fizika érettségi nehézsége?

Természetesen minden érettségi vizsga más és más. Minden típusú vizsgának megvannak a maga nehézségei és egyszerűbb részei: az érettségi feladatsorok nem egyformák. Ugyanez vonatkozik a fizikára is. Ne feledjük azonban, hogy általában a fizikai érettségi a legnehezebb az összes érettségi közül. Ugyanis évről évre különösen nehéz feladatok merülnek fel a vizsgán. Ez megfigyelhető például az elektrosztatika területén. De ugyanolyan nehéz feladatok származnak a hidraulikától vagy a hidrosztatikától.

Mit kérdeznek a leggyakrabban?

A fizika középszintű érettségi vizsgán számtalan téma figyelhető meg, ami előkerül a számonkérés alkalmával. Ennek kapcsán érdemes lehet egy rövid felsorolást venni, hogy tisztán lássuk, hogy mégis mire számíthatunk pontosan.

Ohm törvénye

Ha el akarsz mélyülni az egyszerű áramkörök témájában, ismerned kell Ohm törvényének fogalmát. Sok érdekes fogalom van ebben a témában: például áram, ellenállás vagy feszültség, amelyet egy hétköznapi ember könnyen összekeverhet. Amikor fizikával foglalkozol, képesnek kell lenned megkülönböztetni ezeket.

Transzformátor

Szerinted miképpen zajlik az energia távközlése? Miképp lehet az energiát egyszerűen átalakítani, vagy átvinni egyik áramkörről a másik áramkörre? Mekkora a transzformátor vesztesége és hatásfoka a gyakorlatban? Milyen házi berendezések használnak transzformátor energia átalakítókat? Mit jelent a feltranszformálás és letranszformálás fogalma? Ezeket mind-mind tudni kell annak, aki a transzformátorok fogalmát szeretné megismerni.

Newton törvényei

Newton volt az az ember, aki megalkotta a modern mechanika alapjait. Nézz csak szét a háztartásodban, és nézz rá a készülékekre, amik otthon vannak. Gondolnád, hogy minden egyes kütyü és készülék, amit a kezedben fogsz, ezeknek a törvényeknek a segítségével lett mechanikailag modellezve és megalkotva?

Pascal törvénye

Nem minden ember szereti a folyadékokat vagy áramlást. De nincs olyan hallgató, aki korábban nem szerette volna a Pascal-törvényt. Pascal törvénye az egyik legérdekesebb téma, amely nagyon érdekes lehet mindazok számára, akik elmélyülni szeretnének a hidrosztatika témájában. Talán nem is várnánk, hogy ekkora nyomás nehezedik ránk a tenger mélyén!

Hosszúság

Szeretnéd valamilyen módon kifejezni, hogy mekkora a távolság a tér két pontja vagy két város között? Tehát mindenképpen meg kell ismerkedned a hosszúság fogalmával. A hosszúság egy adott távolság hosszát fejezi ki.

Sebesség

Mekkora a lovaskocsi vagy busz sebessége? Azok számára, akik szeretnék megtanulni a sebesség fogalmát, pontosan tudniuk kell, miképpen kell kiszámítani a sebességet, és mitől függ a test aktuális sebessége. A sebesség fogalmát gyakran összekeverik a gyorsulás fogalmával.

Villamos áramerősség

Az áramerősség fogalma nagyon fontos mindenkinek, aki szeretne bővebb információkat kapni arról, hogy mennyire erős az az áram, ami esetleg megrázná őket. Pontosan mekkora az az áram, ami még nem veszélyes egy emberi szervezet számára? Erről sajnos keveset beszélnek a fizika órákon.

Térfogat

A térfogat fogalma megadja, hogy egy térben kiterjedt test pontosan mennyi helyet foglal el a térben. Habár vannak egyszerűen számítható térfogató testek, vannak olyanok is, amelyeknek a térfogatát nem könnyű meghatározni. Ez esetben a vízbe mártás egy remek ötlet lehet.

Víz

A víz az egyik legérdekesebb tulajdonságokkal rendelkező folyadék, hiszen mindhárom halmazállapotban megtalálható a Földön. A víz fajhője kimagaslóan magas, és az élet egyik alapját adja – még az oxigénnél is fontosabb. A rektorszerkezetekben rengetegszer használnak vizet.

Ellenállás

A fajlagos ellenállás függvényében számítható ki egy adott vezeték ellenállása – ez egy olyan fizikai fogalom, ami a hőmérséklet függvényében megadja, hogy egy adott hosszúságú és keresztmetszetű vezetőnek mekkora az ellenállása pontosan.

Idő

Az idő fogalma szorosan összefügg az úttal és a sebességgel. Ennek az az oka, hogy ezek a mennyiségek egymásból számolhatók ki viszonylag könnyedén. Annak idején azt gondolták, hogy az idő egy abszolút mennyiség és fogalom, habár ez az állítás teljesen téves.

Nyomás

A nyomás nap mint nap jelen van az életünkben. A minket körülvevő légkörnek is van valamekkora nyomása, nem úgy, mint például a vákuumnak, aminek nincs nyomása. A minket körülvevő légkör nyomásának nagysága megegyezik egy 10m-es vízoszlop nyomásának a nagyságával – ezt talán nem gondolná elsőre egy átlag ember. Minden élőlényt a nyomás függvényében terveztek meg.

Erő

Az erő fogalmát mindenkinek ismernie kell, aki szeretne a testek erőmechanikájával megismerkednie. Mekkora erővel hat egymásra két test, ha azokat valamilyen módon egymásra helyezzük? Pontosan mekkora súrlódás lép fel kést test között, ha azok egymáshoz érnek? Az erő, mint fogalom nagyon ismert, és a mai mechanika egyik ékköve.

Helyzeti energia

Minél nagyobb egy test helyzeti energiája, annál nagyobb pusztító hatást fog végezni, amikor majd leérkezik a földre. A magasra feldobott testek nagy helyzeti energiával rendelkeznek, és ez nem is véletlen. A helyzeti energia a testek egyik legfontosabb jellemzője. 


Minél nagyobb egy test tömege, annál nagyobb a test súlya is, de ez általában igaz, hiszen van a súlytalanság állapota is. A tömeg kifejezi, hogy egy testnek mekkora a tehetetlensége, de ne keverjük össze ezt a fogalmat a test súlyával. A test súlya nem egyértelműen adható meg a tömegének függvényében, több dologtól is függ minden tényező.

Tehetetlenség törvénye

A tehetetlenség törvénye megadja, hogy egy testre mekkora erőt kell kifejteni, hogy a mozgásállapotát meg tudja változtatni – ez pedig sokszor egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a mozgásállapot sok mindentől függ.

A tehetetlenségi törvény szintén kiemelkedik Newton törvényei közül. Kimondják, hogy minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalban mozog, amíg egy külső erő ellentétes hatást nem eredményez.

Mi a sikeres felkészülés titka?

Összefoglaló

A fizika érettségi vizsga az összes érettségi közül talán az egyik legnehezebb, a nyelvtannal egyetemben. Azok, akik ezt választják, hatalmas bátorságról tesznek tanúbizonyságot, és nem is véletlenül. Azonban semmiképp ne ijedjünk meg, ha elsőre nem találjuk meg azt, amire igazán szükségünk lenne. A rutin teszi a mestert, és aki sokat készül, jó jegyet fog a végén szerezni.

A fizika mindig is az egyik legnehezebb érettségi volt, sok-sok éve. A fizikára való felkészülés nagy kihívást jelent mindazok számára, akik tanulni és fejlődni akarnak. Az összes tantárgy közül a fizikát a legnehezebb megtanulni, mert teljesen eltérő tananyagrészekből áll.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon