A középszintű érettségiről picit bővebben



Évente diákok ezrei vesznek részt a rangos vizsgán, amelyet középszintű érettségi vizsgának hívunk. Nem véletlen, mert mindenkinek, aki egyetemre, főiskolára akar menni, érettségiznie kell. Továbbá nagyon fontos, hogy minden olyan hallgató, aki el akar érni valamit az életben, a legjobb eredményt érje el a vizsgán. Hiszen, ha nem érünk el jó eredményeket, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy mit akarunk elérni: nem vesznek fel minket a felsőoktatási intézménybe, amelyről korábban álmodtunk.

Mily módon történik pontosan a középszintű érettségi?

Amikor középszinten érettségizünk, akkor az előre meghatározott, általunk választott tantárgyakból kell vizsgát tennünk. Ezeket jellemzően az oktatási minisztérium határozza meg, hogy miből választhatunk pontosan. Pontosan milyen tantárgyakból lehet érettségizni, vagy mikből szokás? Rengeteg tantárgy van, érdemes lehet ezekről röviden szólni.

  • Matematika
  • Egy természettudományos tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)
  • Matematika
  • Egy idegen nyelv (a legtöbbször angol, német, spanyol, francia)
  • Egy természettudományos tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)

Ki hozza létre a feladatsorokat?

Az érettségi feladatokat – beleérve a közép-és emeltszintű vizsgát – mindig egy központi szerv állítja össze, az Oktatási Hivatal. Egy csapat képzett szaktanár vesz részt a feladatsorok összeállításában, akiknek hatalmas gyakorlatuk van az oktatás terén. A feladatsorok, amiből végül kiválasztják a vizsgát sorsolással, természetesen nem publikusak, vagy nyilvánosak – senki nem érheti el őket. A középszintű feladatsorok mindig nagyon hasonlóak jellegre.

Milyen témák a leggyakoribbak ezen a megmérettetésen?

Lehet, hogy nem is hisszük, de nagyon sok olyan téma van, amely nagyon gyakran fordul elő az érettségi vizsgán. Még ha középiskolai érettségit is szeretnél szervezni, akkor is sokat kell tanulnod. Ezek a legfontosabb és leggyakoribb témák.

Helyesírás. Általában ezt a tudást használnunk kell akkor is, ha már nem járunk középiskolába. Egy munkahelyen nagyon rosszul nézhetnek ránk, ha nem tudunk helyesen írni.

Rómeó és Júlia. Miért követett el Julia öngyilkosságot, és pontosan miképp történt az öngyilkosság? A mű szerzője egy ősi tragikus történetből merített ihletet. Senki sem tudja pontosan, mikor írta Shakespeare ezt a művet.

Petőfi Sándor. Miért mondható el, hogy a szabadságharc egyik emblematikus és kiemelkedő alakja volt? De eredetileg nem így hívták: korábban Petrovics Sándornak nevezték. 18 évesen lett színész.

Szózat. Légy igazi hívő a hazádban, ó magyar, ezeket a szavakat gyakorlatilag mindenki ismeri, aki számára kissé fontos a hazaszeretet és a hazafiság, valamint a lelkiismeret.

József Attila. Az egyik költőnk, akit öngyilkossággal vádolnak, de ezt a mai napig nem sikerült tisztázni. Bécsben, a Sorbonne-ban és Párizsban tanult, ezért nagyon udvarias volt.

Arany János. Ki volt a Kisfaludy Társaság igazgatója? Ki volt a Magyar Nemzeti Akadémia tiszteletbeli tagja, ha nem ő? Egy költőnk, aki sokáig élt, összesen 64 évet!

Ady Endre. Tanulmányait az eszentmiklósi iskolában kezdte, különböző tulajdonságokkal és adottságokkal jött a világra. A szülei középiskolába akarták őt vinni, ezért megfelelő támogatást kapott ott.

Kossuth Lajos. Persze a Batthyány-kormány pénzügyminisztere volt. A szabadságharc szellemi vezetőjeként is tekintenek rá, a függetlenség embere volt, igazi gentleman és vezető.

Pál utcai fiúk. Kik voltak Nemecsek Ernő és Áts Feri? Milyen betegségben halt meg végül a főszereplő, és tagja volt-e gitt egyletnek is? De miért kötelező olvasni Molnár Ferenc művét?

Százalékszámítás. A százalékos számítás gyermekkorunkban jelenik meg az életünkben, még mielőtt tudnánk, mekkora egy százalék. Például, ha kamatot kell kiszámítani, amikor hitelt adsz a szüleidnek.

Prímszámok. Euklidész életének egy pontján megszülettek a prímszámok. Ez ismerős? Mennyi az összes létező prímszám összege? Ez egy véges szám vagy egy végtelen szám? Hány páros prímszám van?

Másodfokú egyenlet. Miben különbözik egy másodfokú egyenlet egy elsőfokútól, vagy pedig egy harmadfokú egyenlettől? Mégis mi határozza meg, hogy hányadfokú egy egyenlet pontosan?

Rombusz. A rombusz egy igazi rébusz! Ha tudjuk az átlóinak a hosszát, akkor gyakorlatilag gyerekjáték kiszámolni a területét. Egy síkbeli rombusz 5 szabadsági fokkal rendelkezik.

Paralelogramma. A paralelogramma már önmagában egy speciális négyszög, azonban azok a paralelogrammák, melyeknek minden oldala egyenlő, rombuszok is egyben. Ha az oldalai is egyenlők, akkor a paralelogramma négyzet.

Deltoid. A deltoid egy téglalap, amelyre a következő állítások igazak. Az egyik a szimmetriatengely az átlója, mindegyik szög kisebb, mint 180 fok, az egyik szög nagyobb, mint 180 fok, attól függően, hogy a deltoid konvex vagy konkáv.

Háromszög. Egy háromszög belső szögeinek összege igaz, hogy mindig 180 fok? Ez egy olyan sokszög, melynek 3 csúcsa és 3 oldala van. A területe sokféleképp kiszámítható, például trigonometrikus egyenletek segítségével, vagy a magasság és az egyik alap segítségével.

Római számok. A római számok már több ezer éve léteznek, nem is hiába! Hiszen a római számok nélkül nem lenne elképzelhető az életünk. Vannak akár olyan aritmetikai műveletek is, amelyeket római számokkal végeznek, tudtad?

Kurucok. Jelentős személyiségek voltak Rákóczi szabadságharcában. A kuruci nemesi mozgalom a mai napig meglehetősen erősen be van vésve történelemkönyvünkbe.

Trianon. Miért veszítette el Magyarország a területeinket nagy részét? Bizony hatalmas veszteségként sújtott le az országra, hogy egy ilyen békediktátum alakult ki, ekkor szűnt meg a nagy történelmi Magyarország.

Honfoglalás. Honnan származik a magyarság története? Hallottál már a hunok hátsó nyíl technikájáról? Meddig tartott a honfoglalás, kit kellett elűzni innen?

Mátyás király. Bár még nem volt a reneszánsz uralkodója, gondolkodásmódja és gondolkodási technikája messze megelőzte korát. Rendkívül kemény reformjainak köszönhetően az ország gyorsan felépült, és az ostrom viharában megállta a helyét.

János Vitéz. Ki volt János vitéz? Hogy hívták a szerelmét? Úgy, hogy Iluska, vagy pedig úgy, hogy Julianna? Ez az általános műveltség részének számít. Még Lengyelországba is eljutott.

Radnóti Miklós. Budapesten született, egy zsidó származású családból származott. Volt egy nővére, apja pedig kereskedő volt. A természettudományos tantárgyak kevésbé érdekelték őt.

Egri Csillagok. Habár az egri vár ostroma jóval korábban zajlott, 1901-ben jelent meg a regény. Ez egy hiteles mű, hiszen a szerző rendkívüli alapossággal járt utána mindannak, ami csaknem 400 évvel az előtt történt.

Horthy Miklós. Annak ellenére, hogy nyolcéves koráig családi farmon élt, nagyon sikeres kormányfővé vált. Először fregatton dolgozott, ott volt egy tengerész.

Adolf Hitler. Hitler gonoszsága odáig terjedt, hogy még a diákoknak is egyletet szervezett – a Jugend Hitlert. Hatalmas hadserege volt, és majdnem sikerült neki megnyernie a második világháborút.

Periódusos rendszer. A periódusos rendszert mindenki ismeri, aki kémiából szeretne érettségizni. Mi a legismertebb elemek vegyjele? Igaz, hogy az összes létező atom megtalálható ebben a rendszerben?

Nemzeti Dal. Bizony, a Himnusz mellett az egyik legismertebb magyar költemény. A katonák a szabadságharc ideje alatt a Nemzeti Dalt énekelve mentek a csatába. Ismered a nemzeti dal 12 pontját?

Mennyi idő áll rendelkezésre a középszinten?

Mindegyik tárgyból más és más követelmény rendszer van, és sok olyan tantárgy is van, amelyből több órás az írásbeli vizsga. Matematikából például mindössze 45 perc, ez annak köszönhető, hogy a feladatsor így van összeállítva. De például magyar nyelvből és történelemből több órás vizsgán kell számot adni mindenkinek a tudásáról.

Milyen technikákat érdemes alkalmazni, ha fel akarsz készülni erre a vizsgára?

Ahhoz, hogy valaki a leges legjobb érettségit írja, minden bizonnyal sok tanulást igényel. Végül is el kell számolni a teljes iskolai tananyaggal 12 éven át. Érdemes külön tanítóhoz vagy speciális mentorhoz is elmenni, mivel ez segít a legjobb eredmények elérésében. Ne felejts el webináriumokat is vásárolni, mivel ezek a legjobbak a témájuk szempontjából.

Ki írjon emelt szinten vizsgát?

Nagyon sokszor felmerül a teljes jogos kérdés az érettségizők körében: kinek érdemes emelt szinten vizsgáznia, és pontosan miért, milyen tantárgyakból? Ez egy nagyon fogas kérdés. Aki nem fog jó eredményeket elérni, az vessen saját magára. Hiszen, elegendő tanulással és készüléssel bárki produkálhat igazán jó eredményeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon